Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το παιδί μου τραυλίζει....Πώς να το διαχειριστώ;

1. Ακούστε υπομονετικά τι λέει το παιδί σας και όχι πώς το λέει- ανταποκριθείτε στο περιεχόμενο όχι στο τραύλισμα.




2. Επιτρέψετε στο παιδί να συμπληρώσει,, τις σκέψεις του χωρίς διακοπές.


3. Βλέπετε το παιδί σας στα μάτια. Μη γυρίζετε αλλού όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομιλία.


4. Μην τελειώνετε φράσεις ή προτάσεις του παιδιού - αφήστε τις λέξεις και ιδέες να είναι δικές του.


5. Αφού τελειώσει το παιδί, απαντήστε σιγά και όχι βιαστικά χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις λέξεις του παιδιού* π.χ. αν το παιδί πει «Βλ-βλ-βλέπω το γ-γ-γάτο». Εσείς απαντάτε σιγά και ήρεμα: «Α, ναι, βλέπεις το γάτο. Είναι τόσο μεγάλος».


6. Περιμένετε ένα - δυο δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε στο παιδί σας αυτό βοηθά στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα και βοηθά στην ομιλία του παιδιού.


7. Αφιερώστε καθημερινά χρόνο στο να μιλάτε με το παιδί σας με αργό ήρεμο τρόπο.


8. Ενθαρρύνετε καλούς τρόπους ομιλίας στο σπίτι: να μη διακόπτουμε τους άλλους όταν μιλούν, δεν τελειώνουμε τι θέλουν να πουν οι άλλοι.


9. Βρείτε τρόπους να δείξετε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε, το σέβεστε και ότι απολαμβάνετε τις ώρες που περνάτε μαζί του.


10. Μη λέτε στο παιδί σας να μην τραυλίζει. Οσο περισσότερο προσπαθεί να μην τραυλίζει τόσο περισσότερη ένταση δημιουργείται και τόσο χειροτερεύει το τραύλισμά του.


11. Μη λέτε στο παιδί σας να «πάρει βαθιά αναπνοή πριν μιλήσει», να «σταματήσει και να αρχίσει από την αρχή» ή να «σκεφτεί πριν αρχίσει να μιλά». Ολες αυτές οι εκφράσεις δεν έχουν καμιά μόνιμη θεραπευτική αξία.


12. Μην επαινείτε το παιδί όταν δεν τραυλίζει.