Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΚΑΘΑΡΟΧΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ:

Παιδιά, για να αποφύγουμε το κρυολόγημα υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
• Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ειδικά: μετά την τουαλέτα, αφού έχουμε παίξει, ή έχουμε χαϊδέψει κάποιο ζώο, ή έχουμε πιάσει κέρματα κλπ. και φυσικά πάντα πριν το φαγητό. Βέβαια, δεν ξεχνάμε να αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια μας!
• Κοιμόμαστε αρκετά και καλά, ώστε ο οργανισμός μας να παραμένει γερός και ανθεκτικός.
• Πίνουμε πολύ νερό και γενικά υγρά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να αποβάλλει τα βλαβερά στοιχεία και να είναι δυνατός.
• Ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας ενάντια στο κρυολόγημα είναι η διατροφή μας. Προσέχοντας το τι τρώμε βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προλάβει το κρυολόγημα. Συγκεκριμένα:
• Φροντίζουμε να τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, κυρίως εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, μανταρίνια…) και σκούρα πράσινα λαχανικά(π.χ. μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές…)τα οποία περιέχουν πολλές βιταμίνες και κυρίως τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C, εκτός των άλλων, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου αλλά κυρίως ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα βοηθώντας το να προλαμβάνει τα κρυολογήματα και να τα καταπoλεμά. Απαραίτητος σύμμαχος μας ενάντια στο κρυολόγημα είναι και οι πρωτεΐνες που περιέχονται κυρίως στο κρέας αλλά και στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς (φασόλια, καρύδια… ). Οι πρωτεΐνες εκτός των άλλων, χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας που τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός μας όταν έχει να «πολεμήσει» με το κρυολόγημα.
• Επίσης αποφεύγουμε τη ζάχαρη, η οποία μειώνει την απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνοντας την απόδοση των λευκών αιμοσφαιρίων, «των πολεμιστών» του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
• Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι ένας σημαντικός βοηθός μας είναι και η συχνή ή καθημερινή άσκηση, γιατί ένα γυμνασμένο σώμα(μύες, καρδιά, πνεύμονες), λειτουργεί ακόμα καλύτερα και μπορεί να αντέξει και να βγει νικητής από «τη μάχη των ιώσεων »!
Εμπρός λοιπόν παιδιά, ετοιμαστείτε όσο καλύτερα γίνεται, επιλέγοντας τα σωστά όπλα .
Aπό Μαίρη Δρεττάκη,γυμνάστρια