Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η ρουτίνα παχαίνει τα παιδιά



04-05-2010

Το σπιτικό φαγητό, ο σωστός ύπνος και η απομάκρυνση από την τηλεόραση είναι η λύση για την παχυσαρκία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη 4 Μαΐου 2010 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης Εύη Σαλτού



«Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι ο συνδυασμός τηλεόρασης και φαγητού είναι καταστροφικός για την υγεία των παιδιών. Γι΄ αυτό και δεν τα αφήνω να αποκτήσουν τέτοια κακή διατροφική συνήθεια. Αντίθετα θέλω να συνηθίζουν στον παραδοσιακό τρόπο, όπου όλη η οικογένεια τρώει στο τραπέζι».

Η κ. Ιωάννα Παπαγιάννη είναι μητέρα τριών παιδιών, της 5χρονης Αγγελικής και των διδύμων Νίκου και Μαριλένας. Οπως λέει στα «ΝΕΑ», η ώρα του φαγητού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. «Ωστόσο, οι γονείς είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να τα μαθαίνουν να τρώνε σωστά». Ετσι, κανόνας στο σπίτι της οικογένειας είναι να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι και να τρώνε είτε το μεσημεριανό είτε το βραδινό. «Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά συνδυάζουν το φαγητό με το οικογενειακό τραπέζι και δεν τσιμπολογούν ενδιάμεσα». Η κ. Παπαγιάννη δεν πέφτει στην παγίδα της τηλεόρασης. «Θα ήταν πολύ εύκολο να αφήσω τα παιδιά μπροστά από την τηλεόραση με ένα πιάτο φαγητό. Δεν το κάνω όμως γιατί δεν θέλω να αποκτήσουν κακή διατροφική συνήθεια που αργότερα θα τους κοστίσει» τονίζει.

Στα οικογενειακά γεύματα, στις περισσότερες ώρες ύπνου και στην απομάκρυνση από το κουτί της τηλεόρασης βρίσκουν οι επιστήμονες τη λύση για την παιδική παχυσαρκία. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως ένα στα επτά παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία είναι παχύσαρκο και πως η αναλογία αυτή συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν άσθμα ή άλλες σοβαρές παθήσεις ενώ τα πολλά παραπανίσια κιλά είναι το «χτύπημα» στην αυτοπεποίθησή τους.

Οι κακές συνήθειες

Μία νέα μελέτη πάντως των Πανεπιστημίων του Οχάιο και της Πενσυλβάνιας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Ρediatrics» της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, προσπαθεί να ρίξει φως στους λόγους που οδηγούν τα παιδιά στην παχυσαρκία. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι η παιδική ρουτίνα παχαίνει. Οι ερευνητές μελέτησαν τρεις από τις βασικές καθημερινές δραστηριότητες 8.550 τετράχρονων: το φαγητό, τον ύπνο και την παρακολούθηση τηλεόρασης και διαπίστωσαν ότι εάν αλλάξουν συνήθεια μπορεί να τα βοηθήσει να μην πάρουν επιπλέον κιλά.

Οπως λέει η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη, η πρόληψη της εμφάνισης παχυσαρκίας σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να αρχίζει από πολύ νεαρή ηλικία, «ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από νωρίς και να εξελιχθούν σε ενηλίκους φυσιολογικού βάρους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι σε σύγκριση με παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος».

Πιο υγιεινά στο σπίτι

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει μία σημαντική ιδιότητα των οικογενειακών γευμάτων. «Οταν τα παιδιά τρώνε στο σπίτι είναι αναμενόμενο να καταναλώνουν καταλληλότερα τρόφιμα, καθώς οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν την ποιότητα των τροφών και το μέγεθος των μερίδων» λέει η διατροφολόγος κ. Καλλιανιώτη.
Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
«ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ αλλαγές είναι ευκολότερο να γίνουν μόνιμες και έχουν μεγάλη θετική επίδραση στην υγεία. Αντίθετα εάν ο στόχος είναι να πετύχουμε μεγάλες αλλαγές και δεν τα καταφέρουμε το πιθανότερο είναι να... τα παρατήσουμε. Για παράδειγμα, «εάν δεν είναι εφικτό να τρώνε τα παιδιά μαζί με την οικογένεια όλες τις ημέρες της εβδομάδας ας προσπαθούμε να τρώνε τρεις ημέρες» λέει ο καθηγητής κ. Συντώσης.
Κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε τονίζει ο κ. Συντώσης και για να μειώσουμε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υποστηρίζει δηλαδή ότι οι γονείς μπορεί να καταφέρουν τα παιδιά τους να βλέπουν λιγότερο τηλεόραση..
Καλό όμως είναι οι γονείς να γνωρίζουν πως οι παραπάνω συνήθειες των παιδιών και η καλή διατροφή δεν αποτελούν πάντα πανάκεια για τη μείωση του βάρους. «Υπάρχουν και κάποια βιολογικά όρια. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να γίνουν λεπτοί». Είναι πιθανόν δε ένα παιδί να είναι παχύσαρκο επειδή έχει παχύσαρκους γονείς.
Η τηλεόραση οδηγεί στην παχυσαρκία
ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ τελευταίων ετών έχουν συνδέσει τη συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος. «Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί όταν τα παιδιά τρώνε μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι επικεντρωμένα στο φαγητό τους. Συνεπώς μπορεί να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα έτρωγαν εάν γευμάτιζαν στο τραπέζι».
Οπως σημειώνει ο καθηγητής διατροφής- διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Λάμπρος Συντώσης «έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει σε μαθητές Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης Δημοτικού- σε βάθος χρόνου από το 1997 έως το 2008- έχει δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών παρακολουθούν περισσότερες από 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Είναι γνωστό και από άλλες έρευνες ότι η τηλεόραση σχετίζεται με την κακή ρύθμιση του βάρους. Αυτό συμβαίνει, πρώτον, διότι όταν κάθεσαι και παρακολουθείς τηλεόραση δεν κινείσαι. Δεύτερον, όταν τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση ή βρίσκονται για ώρες μπροστά από τον υπολογιστή τσιμπολογούν. Οχι επειδή πεινάνε αλλά για να περνάει η ώρα. Μάλιστα δεν καταναλώνουν πάντα...
υγιεινές τροφές, με αποτέλεσμα να παίρνουν θερμίδες που δεν τις χρειάζονται».
Ο καλός ύπνος διώχνει κιλά
ΣΥΜΒΟΛΗ στην πρόληψη κατά της παχυσαρκίας έχει και ύπνος σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Συντώσης είναι γνωστό πως ο «κακός» ύπνος έχει συνέπειες στη ρύθμιση του βάρους. «Για παράδειγμα εάν κάποιος δεν έχει κοιμηθεί αρκετές ώρες, όταν ξυπνήσει νιώθει κουρασμένος. Σκέφτεται πως εάν φάει κάτι θα αισθανθεί καλύτερα. Ετσι όμως προσλαμβάνει περιττές θερμίδες ενώ αυτό που έχει ανάγκη είναι ο ύπνος».